Ömer Can Talu
Turklesmek islamlasmak Muasirlasmak Ziya Gokalp

Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak – Ziya Gökalp PDF

Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak PDF – 23 Mart 1876 doğumlu olan ve “Türk milliyetçiliğinin babası” olarak nitelenen Ziya Gökalp, yazar, siyasetçi, toplumbilimci ve şairdir.

Aslen Diyarbakır doğumlu olan fikir adamı Ziya Gökalp, henüz Askeri Ortaokul’dayken hocası tarafından aşılanan fikirleri benimsemeye başladı. İlerleyen yıllarda birçok fikir akımını inceleme fırsatı yakalayarak kendisini geliştirdi ve böylelikle Türk Milliyetçiliği akımının temellerini oluşturdu. Amcasından İslam ilimleri dersleri alan Gökalp, lise yıllarında “Padişahım çok yaşa” demek yerine “Milletim çok yaşa” dediği için hakkında soruşturma açıldı. Genç yaşında yaşadığı bunalımlardan dolayı intihar girişiminde bulunan Mehmet Ziya Bey, bu girişimden zorlu bir ameliyatla kurtarıldı ve ardından daha yoğun bir şekilde fikir dünyasında ilerlemeye başladı.

Yoğun bir Arapça ve Farsça eğitimi de alan Gökalp, II. Meşrutiyet’ten sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Diyarbakır bölgesindeki teşkilatını kurarak bu bölgeden temsilci oldu ve 1909 yılında İttihat ve Terakki Kongresi’ne Diyarbakır delegesi olarak katıldı.

Osmanlı Mebusan Meclisi’nde Diyarbakır milletvekili olarak seçildi fakat meclis kapatılınca Edebiyat Fakültesi öğretim görevlisi oldu. Türkçülük fikirlerini ciddi bir zemine oturtmak isteyen Gökalp, bu amaçlarla Türk Ocağı’nın kurucuları arasında yer aldı.

Hayatı boyunca birçok eser vererek Türk Milliyetçiliği fikirlerine büyük katkılarda bulunan Gökalp, 2. Dönem TBMM’ne Mustafa Kemal Atatürk tarafından Diyarbakır milletvekili olarak seçildi.

25 Ekim 1924 tarihinde yaşadığı bir hastalığın ardından dinlenmek için geldiği İstanbul’da vefat etti ve II. Mahmud Türbesi hazîresine defnedildi.

Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak – Ziya Gökalp PDF indirebilmek için buraya tıklayınız.

Not: Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak PDF indirme linki çalışmıyorsa yazının altına yorum olarak belirtiniz.

Diğer Osmanlıca Kitap PDF adreslerine buradan ulaşabilirsiniz.

4.88/5 (8)

Lütfen oyunuzu paylaşın

Ömer Can Talu

Marmara University, Department of Journalism// Journalist, Photographer, Web Designer //
https://anahtar.tv/
[email protected]
https://www.instagram.com/omercantalu/

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Takip

Paylaşımlarıma destek vermek ve fikir alışverişinde bulunmak için beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

Web sayfama hoş geldiniz. İlginiz için çok teşekkür ederim.

Sormak istediğiniz her konu için bana sosyal medya adreslerimden ve mail adresimden ulaşabilirsiniz.


İletişim Formu ve Mail için lütfen buraya tıklayınız.