Ömer Can Talu

Papa’nın ahval-i sıhhiyesi

Papa I. Franciscus efendinin San Pietro Bazilikası’nda yaptığı ayinde iftiralarla dolu olan sözde “soykırım” açıklamasını hepimiz okumuşuzdur. Papa efendiye soruyoruz:
Madem sözde bir soykırım var, peki o zaman “Vatikan gizli arşivleri”ndeki Ermeni çetelerinin yüzlerce fotoğrafını, Türk köylerinde yaptıkları iğrençliklerin fotoğraflarını, sizin casuslarınızın yazdığı mektuplardaki “Ermeni çetelerinin yaptığı zulümler”e olan şaşkınlıklarını neden görmezden geliyorsunuz? Sizi Osmanlı Arşivine kadar yormak istemiyoruz. Lütfen burnunuzun dibindeki gizli arşivlerinize bir gün tenezzüh-i kudsiyette bulununuz.

Bu vesile ile Papa efendinin açıklamayı yaptığı gün rastladığım ve bana manidar bir tevafuk gibi gelen 116 yıl öncesinin şu haberini yayınlıyorum: (Papa efendi 78 yaşındasınız. Ne Papalar ne Krallar geldi geçti. Önemli olan dürüst yaşamak.)

Papanın ahval-i sıhhiyesi

“Noye Fraye Prese” gazetesinin Roma muhabiri Bruce Ati yazıyor:
Papanın ahval-i sıhhiyesinin iyileşeceğine dair hasıl olmuş olan ümidler boşa çıkmakdadır. Ahval-i sıhhiyesi günden güne fenalaşıyor. Mamafih papanın unsuru fevkalade sağlam olmalıdır ki bu yaşda bir ihtiyarın tahammül idemiyeceği ızdırabata tahammül idiyor. Müşarunileyhin vücudundaki ahval-i asabiyye tebeddül eylemekdedir. Bir gün iyileşiyor, bir günde pek ziyade fenalık âsârı müşâhede olunuyor. Fakat martın yirmi sekizinci gününden i’tibaren doktorları müşarunileyhden ümidi kesmeğe başlamışlardır.”

Sözlük:
Ahval-i sıhhiye: Sağlık durumu
Izdırabat: Izdıraplar
Tebeddül: Değişim, değişmek
Asar: İzler

Papanin-sihhati-sagligi-hakkinda-haber

NOT: Yukarıdaki fotoğrafı kullanma sebebim iç siyasetle bağdaştırılmasın. Papa Türkiye’ye geldiğinde Türk askeri önünde eğilerek ona saygısını böyle göstermişti. Şimdi ise Türk askerine iftira atmakta. Bunu göstermeye çalıştım.

NOT: Daha önce “Ermeniler ve Ermenistan” başlıklı Osmanlıca bir haber çevirisi yayınlamıştım. Ufak bir fikir edinmek isteyenler buradan okuyabilirler.

Henüz oylanmadı.

Lütfen oyunuzu paylaşın

Ömer Can Talu

Marmara University, Department of Journalism// Journalist, Photographer, Web Designer //
https://anahtar.tv/
[email protected]
https://www.instagram.com/omercantalu/

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Takip

Paylaşımlarıma destek vermek ve fikir alışverişinde bulunmak için beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

Web sayfama hoş geldiniz. İlginiz için çok teşekkür ederim.

Sormak istediğiniz her konu için bana sosyal medya adreslerimden ve mail adresimden ulaşabilirsiniz.


İletişim Formu ve Mail için lütfen buraya tıklayınız.