Ömer Can Talu
Wordpress Teması Nasıl Olmalı

İyi Bir WordPress Teması Nasıl Olmalı ?

Kendi internet sitesine sahip her WordPress kullanıcısının yaşadığı bazı problemler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları WordPress Teması Nasıl Olmalı diye çıkılan yolda uygun bir WordPress tema bulamamak yada kullanılan temada çeşitli aksaklıklara maruz kalmak. İyi Bir WordPress Teması Nasıl Olmalıdır? başlığını taşıyan yazımızda işte bu problemlere değinerek WordPress’e yeni geçmiş kişilerin yada tema seçmekte zorlanan site sahiplerinin tema seçimini kolaylaştırmaya çalışacağız.

Nedir bu kadar önemli özellikler? 

  • Öncelikle bir WordPress teması nasıl olmalı arayışına geçmişseniz dikkat etmeniz gereken ekran görüntüsü olarak hoşunuza giden temanın demo halinin bulunup bulunmadığıdır. Maalesef bazı temalar için demo koyulmaması, görselden etkilenerek temayı yükleyip kurulumunu gerçekleştirdiğinizde sizi hayal kırıklığına uğratabiliyor.
  • Temanın anasayfasının demosunu bulduk ve görüntü olarak bize istediğimizi verdi. Peki iş burada bitiyor mu? Hayır. Eğer Premium denilen ücretli WordPress teması satın alacaksak bu aşama çok önemli. Satın alacağımız WordPress temasının yönetim paneli için herhangi bir demo yada görsel eklenmemişse bu durum da bizi ileride üzebilir. Zira bazı WordPress tema tasarımcıları içi çürük dışı parlak elma misali temaları karmakarışık veya işimizi görmeyecek kadar basit şekilde kullanıcıya sunmaktan rahatsızlık duymamaktadırlar. Şunu da belirtelim ki temanın yönetim panelini demo yada görsel şekilde size sunan tasarımcı, yaptığı işle gurur duymaktadır ve bunda haklıdır. Ayrıca ücretsiz yada freemium denilen kısıtlı kullanıma açık WordPress temalarda böyle bir özellik aramayın. Maalesef bulamazsınız.
  • Temanın kaç sütunlu olduğunu inceleyin: Bu kısım tamamen sizin ihtiyacınıza binaen incelemeniz gereken kısımdır. Eğer tek sütunlu WordPress tema benim işimi görür ve bu sütunun sağda yada solda olması önemli değil diyorsanız bir sonraki maddeye geçebilirsiniz demektir. Ama hayır, benim için en az iki sütun şart veya benim işimi tek sütun görür ama sağda yada solda olacağını kendim seçmeliyim diyorsanız bu madde sizin için büyük önem arz etmektedir. Temanın kaç sütunlu olduğunu sağ ve sol taraflarındaki widgetlara bakarak kolayca anlayabiliriz. Ama tek sütun istiyorsak ve yönünü kendimiz seçelim diyorsak bunu ya temanın tasarımcısına mail atarak yada yönetim panelinin demosuna giriş yaparak(varsa) anlayabiliriz.
  • Temanın dil desteği: Bazı temalar(özellikle 1-2 yıldan eski olanlar) temayı kendi dilinize çevirebilmeniz için gerekli özelliklere sahip olmayabilir. .po ve .mo dosyaları dediğimiz dosyaların olmadığı temalar doğal olarak temayı kendi dilinize çevirebilmenize imkan vermeyecektir. Bu konuda da temanın tanıtım bültenindeki özelliklerden bakarak yada tasarımcıya mail atarak bilgi sahibi olabiliriz. Not: Bazı free ve freemium temalarda .po ve .mo dosyaları olmasına rağmen temayı tamamen kendi dilinize çevirmenize olanak verilmemektedir. Bu bakımdan premium WordPress temalar tercih sebebi olabilmektedir.
  • Türkçe karakter problemi: Bazı temalar temayı kendi dilinize çevirmenize izin verse de kullandıkları fonttan dolayı Türkçe karakter sorunu çıkarmaktadır. Bundan dolayı temada kullanılan font yada fontları öğrenerek araştırmanız çok önemlidir.
  • Temanın WordPress’in güncel sürümüyle uyumu: Tercih ettiğiniz temanın WordPress’in en güncel sürümüyle uyumlu olması önemlidir. Zira bazı tasarımcılar temayı tasarladıktan sonra bir daha temayla ilgilenmemekte ve senede bir kere bile olsa güncelleme yapmamaktadırlar. Bu durum hem güvenlik açığı oluşturmakta hemde WordPress ile temanın uyumu açısından problem olabilmektedir. Nihayetinde bu yüzden birçok tema çöp haline gelmektedir. Bunun için de yine yukarıda belirttiğimiz şekliyle temanın tanıtım bülteninden yararlanarak yada tasarımcıyla iletişimde bulunarak bilgi alabiliriz.
  • Kodlama çok önemli: Bir WordPress temasının kalitesini ve sanatsallığını aslında görüntüden çok kodlaması ortaya koyar. Kodlama, temanın sunucuyu yorup yormamasından, alacağınız hata sayısına kadar birçok şeyi etkiler. Zira iyi kodlanmış bir WordPress tema, sunucuya agresif girişimlerde bulunmaz, alacağınız hata sayısını da minimum düzeye düşürür. Peki bir WordPress temanın kodlamasının iyi olup olmadığını nasıl anlarız? Burada en önemli şey temanın demosunu ve bulabilirseniz temayı daha önce kullanan birkaç siteyi gezerek hızı görebilmektir. Bunun yanında tasarımcının daha önce yaptığı başka WordPress temalar da incelenerek tasarımcının iyi kod yazan bir sanatçı mı yoksa kaçak malzeme kullanarak ev yapan bir müteahhit mi olduğunu anlayabilirsiniz.
  • Eski kafaları da düşünen tasarımcı: Son zamanlarda çıkarılan temaların büyük kısmı birbirini andıran ve modern tasarım denilen tarzda yapılıyor. Oysa ki benim gibi birçok insan o eski temaların sade ve karmaşadan uzak hallerini aramaktadır. Ama tasarımcılar burada benim gibilere iki seçenek bırakıyor: Ya sade ama çok işlevsiz tema kullanacağız yada modern görünümlü işlevsel tema. Bizi bu tercihe zorlamalarının yanısıra yinede bizim gibi düşünenler için tema tasarlayan tasarımcılar da bulunmaktadır. İşte önemli olan da bu tarz temaları bulabilmektir. Bu bakımdan benim gibi eski tarz temaları seviyorsanız popüler olmayan WordPress tema sitelerinde gezinmeniz gerekecektir.

Son olarak

WordPress günümüzde internet sitesi sahipleri için büyük işler gerçekleştirmeyi başaran bir sistemdir. Ancak marifet sadece bir WordPress sitesine sahip olmak değil, iyi bir WordPress kullanıcısı olabilmektedir ki bu bakımdan WordPress temalardan anlayabilmek büyük önem arz eder.

Umarım ” İdeal bir WordPress teması nasıl olmalı ? ” konulu bu yazım siz WordPress kullanıcıları için faydalı olur.

Ömer Can Talu

11.04.2016

Teknoloji ile ilgili diğer yazılar için buraya tıklayabilirsiniz.

Henüz oylanmadı.

Lütfen oyunuzu paylaşın

Ömer Can Talu

Marmara University, Department of Journalism// Journalist, Photographer, Web Designer //
https://anahtar.tv/
[email protected]
https://www.instagram.com/omercantalu/

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Takip

Paylaşımlarıma destek vermek ve fikir alışverişinde bulunmak için beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

Web sayfama hoş geldiniz. İlginiz için çok teşekkür ederim.

Sormak istediğiniz her konu için bana sosyal medya adreslerimden ve mail adresimden ulaşabilirsiniz.


İletişim Formu ve Mail için lütfen buraya tıklayınız.