Ömer Can Talu

Eski Mit Müsteşar Yardımcısından Önemli Açıklamalar

Eski Mit Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş

Uzun zamandır Türkiye’nin gündeminde olan ve bir o kadar daha gündemde kalması beklenen barış sürecine son zamanlarda birçok yorum ve eleştiri yapıldı. Bu yorumlardan birisi de geçtiğimiz günlerde eski Mit müsteşar yardımcısı Cevat Öneş’ten geldi. Rengin Arslan tarafından gerçekleştirilen röportajda Öneş, konuyla ilgili önemli yorumlarda bulundu.

Oslo sürecindeki ilk temaslarda da önemli katkıları olan Öner, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 21 Mart’ta Diyarbakır’da okunan mektubunun “barış manifestosu” olduğunu söyleyerek, barış sürecinin ve silahsızlanmanın, beraberinde demokratikleşmeyi getireceğini düşündüğünü de belirtti.

Silahsız Çekilme konusunda Başbakan çok kararlı

Öner, Pkk militanlarının Türkiye’den çekilmesinin Temmuz-Ağustos aylarında tamamlanacağının düşünüldüğünü belirterek, çekilmenin silahlı mı yoksa silahsız mı olacağı sorularını ise şöyle yanıtladı: “Silahsız olması konusunda Sayın Başbakan çok kararlı. Sanıyorum ki bu kararlılığını Öcalan da destekleyecektir ve silahsız çekilme olacak gibi gözüküyor. Tabii ki örgüt mensuplarının silahlı bir şekilde, illegal bir şekilde, güvenlik kuvvetlerinin kontrolü dışında ülkeye girdikleri gibi, çıkışları da söz konusu olabilir. Çünkü her militanı kontrol etmek imkânı yok.”

Pkk demokratik siyasete adapte olacak

Pkk’nın demokratik siyasete adapte olacağını da iddia eden Öner, “Bu tabii ki PKK adı altında olmayacak. Şu an zaten BDP var. BDP şekil değiştirir mi, yeni bir hareket ortaya doğar mı; gelişmeler gösterecek. Ancak farklı bir kimlikte, demokratik bir kimlikte Türkiye siyaseti içinde yerini alacaktır, ki zaten var” dedi.

Öcalan’ın ev hapsine çıkarılacağı veya özgür kalacağı meselesinin günümüzdeki en önemli kaygılardan biri olduğunu ifade eden Öner, aslında Öcalan’ın mektubunda kendisi için bir talepte bulunmadığını da belirterek yine Öcalan’ın mektubunda “Sonuçta, meseleler çözüldüğünde hep birlikte özgürleşeceğiz” dediğine dikkat çekti.

Silahsızlanma süreci Kck ve Ergenekon davalarını etkiler

Öner, silahsızlanma sürecinin sonlanmasıyla birlikte Türkiye’de daha farklı bir iklim doğacağını da söyleyerek, silahlarını bırakmış, Irak’a çekilmiş bir PKK ile birlikte, demokratikleşme sürecinin de daha yoğun gündeme geleceğini bunun sonucunda demokratik, özgür bir anayasanın oluşturulacağını ve bunun Kck ve Ergenekon davalarına da etkiyeceğini iddia etti.

Haber: Ömer Can Talu
Kaynak: BBC Türkçe

Henüz oylanmadı.

Lütfen oyunuzu paylaşın

Ömer Can Talu

Marmara University, Department of Journalism// Journalist, Photographer, Web Designer //
https://anahtar.tv/
[email protected]
https://www.instagram.com/omercantalu/

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Takip

Paylaşımlarıma destek vermek ve fikir alışverişinde bulunmak için beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

Web sayfama hoş geldiniz. İlginiz için çok teşekkür ederim.

Sormak istediğiniz her konu için bana sosyal medya adreslerimden ve mail adresimden ulaşabilirsiniz.


İletişim Formu ve Mail için lütfen buraya tıklayınız.