Ömer Can Talu

Google neden vergi vermiyor?

Google Servisleri
Google, günümüz dünyasında internet aleminin vazgeçilmezi. Dünyada internet olan her ülkede kullanıcıları var. En önemlisi ise her 3 internet kullanıcısından 2’si Google veya Google hizmetlerini kullanıyor. Zira Google’ı sadece “Arama Motoru” olarak düşünmemek gerekir. Bünyesinde Youtube, reklam hizmetleri, Gmail, Blogger ve daha akla gelmeyen birçok servis barındırıyor.

Tabi asıl parayı kazandığı ana servisler Youtube, reklam hizmetleri, Gmail ve tabi ki arama motoru servisi. 2011 yılında açıklanan rakamlara göre şirketin 2011 yılı elde ettiği kar “37,905 Milyar $” dudak uçuklatan bir rakam. Hatta çoğu devletin elde edemediği bir gelir bu. Yine 2011 yılında şirketin toplam varlıkları “72,574 milyar $” Bu bilgiler 2 yıl öncesine ait.

Bu bilgileri vermemin sebebi Google şirketinin ne derece bir varlığa ve gelire sahip olduğunu anlamaktı.

Buraya kadar herşey normal ne var bunda diyebilirsiniz!

Ancak asıl meseleye daha gelmedik. Zira Google şirketi elde ettiği bunca gelire rağmen vergi kaçakçılığı yapıyor. Üstelik gizli saklıda değil! Türkiye’de ofisi bulunmasına rağmen Türkiye’den elde ettiği geliri İrlanda üzerinden faturalandırarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne vergi vermiyor veya çok cüzi bir miktar vererek kendisini aklamaya çalışıyor!

Türkiye’de bu duruma ilk kez Maliye Bakanlığı 2011 yılında karşı çıkarak Google Şirketine 71 milyon lira ceza kesti. Google ise buna karşılık “Torba Yasa”dan yararlanıp Maliye ile anlaşmaya vardı ve 35 milyon liraya düşen borcunun 18 taksitte ödenmesine karar verildi.

Ancak sorun hala tamamen çözülmüş değil. Zira Türkiye’de kazandığı geliri hala tam manasıyla yasaya uygun olarak ödemiyor. Türkiye’den elde ettiği yüz milyonlarca dolar gelire karşılık göz boyamak için çok cüzi miktarda bir vergi veriyor. Elde ettiği gelir online olarak dolaştığı için yurtdışından faturalandırma olayı devam ediyor!

Geçtiğimiz yıl Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Arama motorları her şeyi arıyorlar bir tek vergi dairesini aramıyorlar” diye çıkışarak Google ve diğer arama motorlarına mesaj vermişti. Buradan da anlıyoruz ki hala vergilendirme sistemi Türkiye’de internet sektörü için tam manasıyla uygulanamıyor.

Google reklam servislerini kullanan birçok kişi de bu durumdan şikayetçi. Hatta Google reklam servisinin ödeme dönemi geldiğinde çeşitli bahaneler üreterek ödemeyi iptal ettiğini veya geciktirdiğini bile iddia edenler var.

Bu vergi kaçakçılığı ve cüzi miktarda vergi ödeyerek kendini aklama politikası Avrupa ülkelerininde gündeminden düşmüyor. Fransa, Almanya ve İtalya’da birçok kez gündeme gelen bu konu üzerine en son Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Google Fransa yöneticileriyle bir araya gelerek şirkete uyarılarda bulundu. Bazı haber kaynakları reklam ve gelir vergisinin ödenme şekli konusunda uzlaşmaya yanaşmayan Google’a vergi kontrolü geldiğini ve devletin Google’ın Fransa şubesine yaklaşık 1 milyar Euro vergi borcu faturası çıkardığını yazdı.

Google yetkilileri ise birçok kanıt gösterilmesine rağmen her konuşmalarında kendilerini savunup suçu vergi yasalarına vs. atmaktalar.

Bu yazımızda Google şirketiyle alakalı vergi durumundan bahsettik. Ancak Facebook, Twitter gibi birçok popüler sosyal medya siteleri hakkında da bu tür dedikodular bulunmakta.

Görüldüğü gibi Google şirketi ise bunu en belirgin şekilde yaparak Türkiye ve Avrupa ülkelerinde vergi kaçırmakta ve cüzi miktarda vergi vererek kendisini aklama politikası gütmektedir.

Ancak kurulduğu ülke olan ABD’nin her Eyaletinde vergisini hiç ikiletmeden vermeye devam ediyor!

Şirketin sloganı ise “Don’t be evil” (Kötü olma)! Bana yaman bir çelişki gibi geldi!

Ömer Can Talu
05.06.2013
twitter.com/Talu_Can

Henüz oylanmadı.

Lütfen oyunuzu paylaşın

Ömer Can Talu

Marmara University, Department of Journalism// Journalist, Photographer, Web Designer //
https://anahtar.tv/
[email protected]
https://www.instagram.com/omercantalu/

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Takip

Paylaşımlarıma destek vermek ve fikir alışverişinde bulunmak için beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

Web sayfama hoş geldiniz. İlginiz için çok teşekkür ederim.

Sormak istediğiniz her konu için bana sosyal medya adreslerimden ve mail adresimden ulaşabilirsiniz.


İletişim Formu ve Mail için lütfen buraya tıklayınız.